o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Regata za dušu i tilo - Betina 19.8.2012.

 

Dugo vremena se jedna regata tradicijskih brodova nije toliko iščekivala kao ova. Prijatelji s Kvarnera, pa i oni s juga već su od početka srpnja pitali kad će. Koji je razlog tomu mogu samo nagađati, a porast ugleda je činjenica. Glavno pitanje bilo je "za gospu ili u nedilju". Dakle, zbog nekoliko razloga godinu za godinom Regata za dušu i tilo rasla je i postala značajan događaj u svijetu Latinskog jedra. Isto tako, malo po malo u portu se sakupio impresivan broj brodova. Preko pedeset.

Uz nonšalanciju na betinski način neprimjetno se porat napunio brodova posloženih na startnu poziciju. Među njima i jedan novi brod, MU 554, sretna mu plovidba.
Pred sam start regate oblak dima s požarišta u šibenskom zaleđu lutajući nebom doletio je nad Betinu i nakratko napravio sjenu nad brodovima. To je potrajalo nekoliko minuta dajući vrlo neobično svjetlo što se nadam iskoristiti na nekoj budućoj izložbi fotografija.
U brzom startu kormilari žele što prije izaći iz luke kako bi izbjegli gužvu i mogući gubitak vremena.
Luka je opustjela. Grupa brodova ploveći od bove do bove sve se više razvlače. Već se naziru favoriti. Neki brodovi zbog specifičnosti svoje konstrukcije značajno mijenjaju poziciju u takmičarskom smislu. Sve pozicije i promjene prate se s velike rive. A rasplet se odvijao na punti kod kapelice svetog Ante.
Nakon dolaska brodova i prvog sređivanja dojmova uslijedila je večera i prigodno veselje, a sve u nekakvoj mirnoći svojstvenoj Betini. Zašto je to tako. Pa brod kao njihov značajan proizvod traži smirenost i promišljenost inače ništa od posla. Isto tako oni postupaju sa svim ozbiljnim poslovima, a ova regata zavrjeđuje takav odnos.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel