o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

BURTIŽ - Šepurina 24.8.2014.

 

Protekle dvije godine vrijeme nije bilo naklonjeno Burtižu. Kako je ove godine vrijeme izuzetno promjenjivo i loše naprosto nas je strah pogledati prognozu. Vjerujemo kako je meteorolozima isto tako teško pa ih ne slušamo. Iako smo se nadali najboljem ugodno smo iznenađeni idealnim vremenom. Sunčano vrijeme ali ne vruće, lijep vjetar, pokoji dekoracijski oblak na nebu i rumeni zalazak Sunca krajem dana.

Murterini, Betinjani i Jezerani došli su već prije 11 sati. Tu su još Zlarinjani, Pašmanci, Srimari, Vodičani, Šibenčani i Krapljani kao novi u Latinskom idru. Ipak bih posebno naveo Hvarsko - Vrbosku posadu na pasari Lesna i zahvalio na višednevnom trudu. Svi preduvjeti za dobro tradicijsko druženje su tu pa je vrijeme do 14 sati, do sastanka kormilara, brzo prošlo.

Brodovi isplovljavaju na startno mjesto ali zbog nekog organizacijskog propusta nastaje pomutnja pa se ne uspijeva formirati startna crta. Plovidba počinje iz letećeg starta u zatečenoj poziciji. Jedri se po dobrom vjetru prema prvoj bovi kod Vodica. Izdvaja se desetak favorita i bori gotovo do samog kraja plovidbe.

Šteta što zbog lošeg starta nisam iskoristio izuzetno dobre uvjete za snimiti brodove sa Šepurinom u pozadini ali to je djelomično zbog neshvaćanja važnosti fotografije od strane organizatora. Želio sam napraviti nešto slično kao u Betini tjedan dana prije. Biti će prilika, nadam se.

Za favoritima plovi dvadesetak gajeta, nekoliko leuta i kajića uživajući u plovidbi po vrlo povoljnom vjetru. One nemaju ambicija pobijediti ali i među njima je oštra borba posebno pri svakom manevru oko bove. Adrenalinski užitak je potpun kad se u jednoj točki nađe nekoliko brodova pogonjenih vjetrom. Pravila plovidbe se poštujuali se i tolerira nenamjerni odmak od njih. Svi plove iz gušta pa je čarolija jedrenja potpuna.

Već nekoliko regata glavna borba je između pašmanske gajete Mala Matulića koja je s timunjerom Krstom Matulićem ovaj put došla prva i murterske Sirotice. Njihova nadmetanja se nadamo još dugo gledati na regatama tradicijskih brodova, a izazivači se stalno spremaju. Odmah za njima je murterski leut Jaruh, betinske gajete Modravak i Baba Tone te jezerske gajete Bukinica i Mati Jezerka.

Nakon regate se analizira svaki ključni trenutak i planiraju slijedeće plovidbe. Iako se bliži kraj kratke turističke sezone još predstoji dosta plovidbi u svijetu tradicijskih brodova. Pogledajte Kalendar.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel