o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
DANI LATINSKOG IDRA 2009 - otvaranje izložbi i projekcija filma
 
Dani latinskog idra su započeli izložbom fotografija DIGNIMO IDRA! - ALSEMO LI VILE! autora Gordana Ukića i Boška Lučeva u prostorima stare pošte, a koji su sada sjedište udruge Latinsko idro u Betini. U svom dijelu izložbe Ukić prikazuje regatu koja se organizira u Rovinju, a u drugom Lučev regatu iz Šepurine koja je bliska Murterskom Latinskom idru.
Prije nekoliko godina na velikoj pomorskoj izložbi u Brestu dogodio se povjesni susret Rovinjaca, Murterina i Komižana. Tamo su spoznali kako, ne znajući jedni za druge, rade na obnovi plovidbe tradicionalnim brodovima. Tom prilikom jedni drugima su obećali posjete prigodom regata. Podrška tome je i ova izložba. Originalno izložba je prvi put predstavljena u lipnju 2009. u Rovinju prigodom regate.
Nekoliko prigodnih riječi organizatora upućuju prisutne o sadržaju i kako je do nje došlo. Veza Rovinja i Murtera pa još prema Šepurini i još se sve događa u Betini. To je Mediteran.
Na regati u Šepurini najbrojniji učesnici su Murterini i Betinjani što potiče njihovu radoznalost jer na većini fotografija su oni sa svojim brodovima.

U prijateljskom ozračju našli su se stari prijatelji i kolege.

Poslije desetak dana, po završetku regate latinsko idro, izložba je zatvorena uz obećanje i nadu "vidimo se opet".

Nakon izložbe analiza viđenoga nastavila se u brodogradilištu kod Čira koje je između ostalog poznato po obnovi broda Cicibela.
Profesor Skračić nam je ispričao povijest broda Cicibela.

Istu večer u galeriji Srimač (zgrada stare uljare u Murteru) otvorena je izložba GAJETA - SVETI BROD koju je priredio Davor Klarin. Na njoj su prikazani motivi starih gajeta s kraja XIX st. iz fundusa državnih arhiva Zagreba i Beča.

Autor je sakupio veliki broj starih fotografija. Mnoga poznata mjesta je vrlo teško prepoznati. Na drugim fotografijama je zanimljivo pratiti promjene kroz vrijeme.

Gajete, brodovi, more i porti vječne su teme, a osobito u vrijeme najveće regate tradicionalnih brodova na Jadranu. Pa sve još u Murteru. Betinjani se diče ugledom vjerojatno najboljih graditelja gajeta, a to je veliki poticaj za razgovore.
Najveći događaj prvog dana, a i cijelih Dana latinskog idra, je projekcija filma Nemirno more u prigodi obilježavanja 50-te obljetnice snimanja tog filma na Mani. Ja sam davno nešto čuo o tome. Vidio sam građevine pri plovidbi Kornatima ali pravu istinu nikad nisam čuo. Međutim tu večer slušao sam priču iz prve ruke koju je ispričao profesor Juraga. Čuo sam o jakoj zimi početkom 1956 i stradanju maslina. Povjesne okolnosti i događaji izvrstan su materijal za novi veliki film o Murteru.

Nemirno more (As the Sea Rages) režirao je 1959 Horst Hächler.

Maria Schell, Cliff Robertson i Cameron Mitchell u glavnim ulogama.

 

http://www.imdb.com/title/tt0052582/

Nestrpljivo iščekivanje napunilo je kino dvoranu, a veselje prepoznatim mjestima i sudionicima potvrdilo je dugogodišnje priče o značaju tog događaja.
Glavni sudionici filma s murterske strane Marija Jerat i Ive Šikić još jednom su pokazali svoj zvjezdani sjaj.
Za sve sudionike filma i njihovu bližu obitelj udruga Latinsko idro organizirala je posjetu otoku Mani gdje je snimana većina scena i ručak u Vruljama gdje su evocirane uspomene uz sociološko ekonomsku analizu povjesnih činjenica i njihovih posljedica.

Dani latinskog idra 2009
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel