.

o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
DANI LATINSKOG IDRA 2009 - marenda na rivi i jedrenje u Betinu
 

Marenda na rivi je tradicionalno okupljanje prvenstveno namijenjeno gostima. To je prilika gostima, turistima i slučajnim prolaznicima da iz prve ruke saznaju što se to već danima priprema i kada će se to dogoditi. I neki takmičari su već došli. Hvarani su već tu jer svoj dolazak ne prepuštaju vremenskim prilikama i slučaju. Do Murtera putuju dva tri dana. I Rabljani je već došao. Ni on ne riskira da ga loše vrijeme omete. Želi biti na regati iako plovi izvan konkurencije.

Na par sati organizatori su izvadili na suho i Kurnataricu. Jedan od najljepših brodova na Jadranu.

Latinsko jedro je sredstvo kojim se plovi. I latinsko jedro je simbol obnove tradicije. Tradicije plovidbe i svega što u našu tradiciju spada. Sve to se pokušava prikazati kroz Tjedan latinskog idra.
Novi običaj je zajednička organizacija i formalno posjećivanje Murterina i Betinjana u svim prigodama značajnih fešti, a latinsko idro je jedna od tih. Ja sam plovio sa svojim prijateljima Pleslićima. U Betini je na rivi organizirana večera i druženje pred glavni događaj Tjedna latinskog idra - Regate za dušu i tilo.

Nakon večere održan je u župnoj crkvi Sv. Mihovila u Murteru koncert Oratorijskog zbora "Ivan Matetić Ronjgov" iz Rijeke. Izvorno se regata počela održavati u čast Sv. Mihovila zaštitnika župe Murter. Sutra je regata.

Dani latinskog idra 2009
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel