o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
3. 8. 2017.

Lantina - Jezera 23.7.2017.

 

Regate tradicijskih brodova najatraktivnije su maritimne manifestacije. Iz njih se vidi ugled pojedinih organizatora. Jezerska Lantina brzo je postala omiljena mađu jedriličarima od Pašmana do Zlarina i Krapnja. Društveni dio obilježen je susretima starih prijatelja, a začinjen pjesmom, kozicama, rižotom, tunom i gulašem. Karakter pojedine plovidbe se nametne spontano. Dobro se sjećamo prošlogodišnjeg čvrstog jedrenja uvjetovanog friškim majštralom. Ove godine se jedrilo dobro u "revijalnom tonu". Shodno tome značajan broj brodova imao je puno posade. Mnogi i po deset. Osobno mislim da je to vrlo vrijedno jer tako se najbolje širi dobar glas o tradicijskim regatama. Među desetak ljudi na našem leutu bio je i kapetanov prijatelj iz Slovenije koji je ushićeno, gotovo euforično, doživio plovidbu. Vjerujem da će cijelu zimu svojem društvu opisivati doživljaj. Posebni gosti bili su predstavnici portala www.morjeplovec.net koji su se odlično uklopili u koncepciju organizatora.

Među brodovima plovila je i gajeta "Lipa moja" novi ponos betinske brodogradnje. Ovo joj je prva plovidba u formatu regate. Iako je priželjkivana dobra plovidba nisu ispunjene želje što je potpuno razumljivo jer brod je kompleksan alat kojega čovjek mora dobro upoznati da bi ga koristio na željeni način. Još ćemo je vidjeti na predstojećim regatama, a maksimum sposobnosti možemo očekivati za dvije godine.

Još moram napomenuti kako jezerani drže do pomorske tradicije, a u turizmu do modernizma sudeći po apartmanu gdje sam bio smješten.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel