o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
regata 2010
 
Ujutro 26. rujna, na dan regate Latinsko idro 2010, vrijeme ne ide na ruku ni organizatorima ni gostima. Jugo i kiša, mjestimično obilna. Domaćini trvrdoglavo najavljuju: plovimo! Prošlotjedne poplave i jučerašnja kiša pa vijesti putnika iz Zadra i Šibenika o velikim pljuskovima dovode u pitanje održavanje tradicije stare desetak godina. Lijepa slika za fotografe ali ne u ovoj prigodi. Condura Croatica plijeni poglede svojom neobičnošću.

Strahovi nestaju pojavom sunca koje se neda zasjeniti bliskim oblacima. Taj dan na Murteru vjerojatno je bilo najljepše lokalno vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Gotovo svugdje je obilna kiša. Mnogi brodovi nisu došli spriječeni lošim prognozama. Nema Mociguzice sa Hvara, Šepurinjani nisu došli, nema Šimuna s Pašmana. Najviše žalimo što nisu došli novi ljubitelji tradicijskih regata. Rogoznica, Drvenik, Primošten, Prvić Luka... Oni koji žele početi sudjelovati u ovakvim regatama. Mladi koji će nastaviti tradiciju i stariji koji se prisjećaju davnih dana.

Ipak ima dosta brodova, dobrog vjetra i želje za plovidbom.


Brodovi su krenuli nošeni dobrim vjetrom. Niz jugo. Deset petnaest ih se odvojilo dosta brzo ploveći prema Sustipancu. Nakon okreta izdvojilo se pet šest favorita. Svi se drže unutar stotinjak metara, a vrlo brza plovidba nagovješćuje rasplet u završnici. Odlučivati će sekunde kašnjenja pa svaki predstojeći okret mora biti maksimalno učinkovito izveden. Greške se ne smiju dogoditi.

Jedan leut i tri četiri gajete plove prema murterskoj vali gdje će biti oštra borba pri okretima kod Tegine i Malog Vinika. Leut dobro lovi vjetar ali kapetan zna da je sam finiš uz vjetar. Gajete Mala Matulića i Dumina se spremaju na okršaj, a Ćiro je odmah za njima. Međutim već na prvom viranju pod Teginom Dumina gubi jedro, nešto je puklo, pa ostaju glavni konkurenti leut Jaruh i gajeta Mala Matulića. Gajeta je u prednosti jer je okretnija i brže lovi u orcu, ali ima još skoro milja do cilja uz nekoliko okreta. TV ekipa sa iskusnim jedriličarom Granikom zna gdje će biti najzanimljivije pa čeka u središtu zbivanja. Pobjeđuje Mala Matulića prednošću manjom od minute pred Jaruhom.

Vrijeme je i dalje vrlo lijepo. Upravo onakvo kakvo smo priželjkivali. Nitko nebi rekao da je kiša tog dana izazvala velike poplave diljem Lijepe naše. Regata, iako XIII, završila je sretno i veselo. Organizatori su uspješno priredili najveću feštu tradicijskih brodova na Jadranu.

Latinsko idro 2010
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel