o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
DANI LATINSKOG IDRA 2012
 

Iz bogatog programa predstavljam one događaje kojima sam prisustvovao ili sudjelovao. U petak 21. rujna na program otvorenja izložbe fotografija Georga Gindla Fotografske impresije postavljene u šibenskoj gradskoj čitaonici, a tematski vezane uz Latinsko idro, iz Murtera i okolnih mjesta doplovilo je desetak brodova. Šibenčani su bili zatečeni prizorom: gajete i leuti pod jedrima obasjani zalazećim suncem plove kroz kanala svetog Ante.

Šibenčani su nam na rivi osigurali primjerene vezove gdje je uz nekoliko pjesama klape Mela prikazano armiživanje broda (opremanje broda). Djeca iz škole jedrenja priređivali su školsku gajetu Kurnatarica za plovidbu dok je profesor Juraga duhovito objašnjavao svrhu pojedinog elementa i komentirao nazive.

U knjižnici Juraja Šižgorića austrijski fotograf, a murterski prijatelj, Georg Gindl prikazao je impresivnu zbirku fotografija snimljenih u Murteru i na Kornatima u proteklih desetak godina koliko on prati događaje vezane uz Latinsko idro. Ive Šikić - Bažokić uz žensku klapu Mela i pratnju autora Vedranka Šikića - Balare izveli su djelo More, leut i ja.

 

Iduće jutro program je nastavljen pokaznom akcijom Posada leuta Bažokić tuče mrtu, tanga i suši mriže. To je stari postupak bojenja nekadašnjih pamučnih mreža. Tradicionalno se uz takve aktivnosti nekada ali i sada organizirala marenda. Već nekoliko godina ovaj prikaz je sastavni dio Dana latinskog idra, a zanimljivo je reći kako je snimka tog događaja prikazana u turističkom prilogu WOW Croatia autorice Ashley Colburn nagrađenom Emmy.
Navečer je u Betini otvorena izložba fotografija autora ovih tekstova na temu REGATE TRADICIJSKIH BRODOVA. Sve te fotografije nalaze se među više od 2000 fotografija na BURTIŽU.

U subotu 29. rujna, pred regatu, na staroj rivi održana je Večer domaće riči. Vrlo duhovite i zanimljive priče, recitacije, pjesme i pripovjetke. Uz goste iz Komiže, žensku klapu Gusarica i profesora Joška Božanića, predivna večer pred veliku regatu, a moguća kiša dodatno je začinila ugođaj.

Na kraju programa su Ive Šikić - Bažokić i ženska klapa Mela uz pratnju autora Vedranka Šikića - Balare izveli recital More, leut i ja. Sutra je regata a do tada pogledajte snimku s Večeri domaće riči.

 

Zadnji popratni događaj bilo je predavanje Gilberta Penza iz Venecije Jadranski brodovi: tipologija, povijest i očuvanje. Vrlo zanimljivo predavanje o stanju pomorske tradicije u Italiji iz kojega shvaćamo što je nama činiti. Više o njihovim aktivnostima može se naći na www.veniceboats.com.

Latinsko idro 2012
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel