o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
ROTA PALAGRUZONA 2011 - do Komiže
 

Nakon prošlogodišnjeg puta na Rotu Palagruzonu u flotili od četiri broda ove godine ide samo jedan brod. Uspješna murtersko betinska posada leuta Jaruh primila me kao petog člana na veliko putovanje. Iako imamo lijepo vrijeme po putu prognostičari su najavljivali loše po pitanju plovidbe na Palagružu. Ipak plovimo jer želimo podržati jednu zaista veliku regatu i stvoriti tradiciju.

Plovimo prema Rogoznici gdje mislimo noćiti. Kasno večeramo u Ražnju.

Rano ujutro nastavljamo prema Komiži. Vidimo svjetionik Mulo, rt Ploču i hrid Planku, a malo poslije u daljini Mrduju.
Sve bliže nam je Vis i Svetac pa bez zamora dolazimo do Barjaka nadomak Komiže. Već su pristigli neki brodovi, obje falkuše i bracera Gospa od mora, novi prelijepi brod u ovom biranom društvu.
Živo je u portu ispod Komune. Pregledavaju se i komentiraju sinoptičke karte. Ploviti se hoće ali se još ne zna kuda.
Ne saznavši odgovor idemo na Biševo u Porat prijateljima. Brudet od ugora od devet kila je pri kraju. Neće se ohladiti jer je vrućina paklenska, ali smo gladni s puta.

Nakon ručka plovimo prema Komiži i isprobavamo novo jedro, jaki argument za potući falkuše. Samo da se ne jedri niz vjetar, tu su falkuše jake. Sve ostalo, bilo kakva kombinacija, mi smo bolji. "Ako je loša prognoza idemo krug oko Biševa." "Ma ne neće dozvoliti gubitak na svojem trenu." Istina je da falkuša odlično plovi niz vjetar ali za takvu plovidbu je i konstruirana. U jedan dan mora jedrima i veslima stići do Palagruže. Maestral joj je idealan vjetar. Posada je na ruke izvlači na žalo. Za natrag, kad je nakrcana usoljenom i sušenom ribom idealno je ako zapuše jugo. Čeka se povoljni trenutak, a mi previše robujemo kalendaru. Zato će Rote koje uspiju ići do Palagruže i natrag biti poseban događaj. Jednom od tri puta, za sada.

Jedro je OK, zadovoljni smo plovidbom i idemo na sastanak kormilara pred kafić kod KEKE.
Najvljuju loše vrijeme za povrataka, jaku buru i tramontanu. Dva tri dana se mora čekati za nazad. Nije za poć, a nije ni za ostat. Vidjeti ćemo još sutra ujutro. Moja me posada ne pušta na Kraljicu mora ili Plovput kako sam planirao snimati jer sam potreban na Jaruhu.

 

Susrećemo brojne prijatelje. Elita tradicionalne plovidbe je tu.

Leut Slobodne dalmacije, Bente dorte, Leute moj, Miloš, Zanki, Lemešić, Jerat i posada Jaruha, Vidas, Pomozi bože i brojni drugi.

Navečer je otvorena izložba fotografija Ive Pervana. Divota. Inače smireni i promišljeni Ivo dobro se pokazao u akcijsko reporterskoj maniri prilagodivši se izuzetno dinamičnoj prošlogodišnjoj plovidbi od Hvara do Visa. Društvo tradicijskih moreplovaca u komiškoj Komuni.

- - ROTA PALAGRUZONA 2011
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel