o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
ROTA PALAGRUZONA 2011 - prema Palagruži
 

Brodovi sudionika Rote Palagruzone 2011 su u portu. Ovo je treći pokušaj plovidbe do Palagruže. Prošlu godinu smo imali izuzetno povoljno vrijeme za odlazak i povratak, a sve ostale dane je bilo dosta loše. Ove godine izgleda dobro za odlazak, ali zovu loše za povratak. S morem se ne može na silu, ono je jače.

Ipak se pripremamo za start.

Posade se slikaju u veselom raspoloženju. Ovo je praznik od mora. Vraćaju nas natrag za rivu, još imaju nekoliko riječi za dodati, a i ministar kasni. Nije nam drago. Kad se pođe ne vraća se.

Pored nas je Gospa od mora. Nova prelijepa bracera. Posada je uzbuđena kako će se brod držati sa starijom braćom i sestrama. Ovo bi joj trebao biti prvi put na Palagružu. Opet isplovljavamo.

Na rivi se skupilo šareno mnoštvo gledati početak plovidbe drugog šarenog društva. Desetak brodova. Dalek je to put, 42 milje.

Top.

Iako je put dug, a vjetrovi promjenjivi svi nastoje u samom početku krenuti što bolje. Falkuše veslaju kako bi opravdale pobjedničku priču oko njih.

Bracera vesla za doći do vjetra. Vrlo je živo na startu. Brodovi se izmjenjuju u vodstvu i traže vjetar koji samo što ne puhne.

Ubrzo su se brodovi razmilili pa jedva vide jedni druge, uskoro će nastaviti osamljeničku plovidbu do najsamijeg otoka na Jadranu.
Zbog slabog vjetra plovi se sporo pa regatni odbor procjenjuje kako nećemo stići do sumraka na Palagružu pa skraćuje rutu i trenutni redoslijed proglašava konačnim. Isto tako zbog očekivanog pogoršanja iduća dva dana bi bio vrlo težak povratak pa je onda razumno niti ne ići. I davni ribari su uvijek još više morali voditi računa o vremenu i promjenama. Grupa brodova opet se susreće oko letećeg cilja i plovi prema Komiži.
Opet su falkuše pobjedile u svojoj kategoriji, a kako je kategorija skoro koliko i brodova onda su svi pobjednici pa je nepotrebno izmišljatu utrku. Mi u stvari plovimo u spomen na one davne ribare koji su morali ići u utrku koja je značile bolji ulov i lakši život obitelji. Nije to takmičenje. Nazovimo to festival mora i tako se ponašajmo.
Iduće jutro, gledajući Komižu kako se budi pod prvim zracima sunca, odlučili smo vratiti se natrag na Murter. Najavljeno loše vrijeme nas čeka. Bura, tramuntana, maestral izmjenjuju se dok nas more cijeli dan valja. Tek kod Prvića, nakon devet sati plovidbe imamo malo mira za marendati. Ako je ovaj naš napor još jedan korak u očuvanju tradicijskih brodova onda smo zadovoljni.

ROTA PALAGRUZONA 2011
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel