o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Fešta Forske Pulene - Hvar 19.6.2013.

 
Treća Fešta Forske Pulene započela je izložbom fotografija Boška Lučeva pod nazivom Regate tradicijskih brodova. Iako se naslov ponavlja sadržaj se mijenja dodavanjem fotografija novih regata. Nakon dugo vremena predivni prostor arsenala otvoren je za posjete tako da je mnogo ljudi prošlo dok smo još postavljali fotografije na zidove. Večernji program je nastavljen pjesmom i plesom te predavanjima na temu mora. Osvijetljeni brodovi u Mandraču bili su posebna atrakcija za hvarane i njihove goste.

Ujutro su brodovi otišli na Palmižanu, a na plovidbu su ukrcana i djeca iz škole jedrenja. Održavanje tradicije ide kroz ponos koji oni osjete ploveći na tim brodovima. Njih desetak zasjenilo je skupocjenu plastičnu konfekciju u hvarskoj luci. Mandrač je tih dana bio centar Hvara. Ozračje vremena tradicijskih jedara zavladalo je gradom pokazujući gostima da je njegova moć nastala u pomorstvu u doba kada su latinska jedra bila glavni pogon malih brodova.

Uz četiri hvarska i dva broda iz Vrboske plovila su tri murtersko betinska leuta, dva broda iz Vele Luke i leut iz dalekog Bakra. Na Palmižani je kritički analizirano stanje u održavanju tradicijskih svečanosti i radu Koordinacije udruga... Ovdje bih još jednom podsjetio na predavanje koje je profesor Panella održao 2011 u Murteru o njihovom iskustvu oživljavanja tradicije.

Kao podršku diskusiji čak smo nabavili i jedan okrugli stol.

Nakon povratka uslijedile su pripreme su na noćni spektakl.

Noćna plovidba pod reflektorima i uz zvuke klasične glazbe pokazala se kao prava atrakcija.
Ujutro pred odlazak pridružio nam se i brod iz Omiša. Skupa ćemo prema Komiži i Palagruži. Još jednom smo se uvjerili kako Hvar lijepo izgleda uz tradicijske barke i jedra.
Hvarski prijatelji ispratili su nas do Paklenih otoka i prepustili čaroliji morskih lutanja.

 

Noćno jedrenje u hvarskoj luci

Ispraćaj brodova na put prema Komiži uz limenu glazbu

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel