o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
10. 5. 2022.
ESCALE a SETE
 
NAJAVA FESTIVALA  

Festival "Escale a Sete" na kojem Hrvatska sudjeluje kao specijalno počašćen gost u Francuskom gradu Sete od 12. do 19. travnja 2022. Prethodi mu festival "Escale a Marseillan" koji će se u gradu Marseillan održati od 07. do 10. travnja. U okviru festivalskog programna "Jadranske kulture" tijekom sedam dana festivala europskoj javnosti će se predstaviti:

  • Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves (organizator i koordinator predstavljanja; izložba "Hrvatska domovina mora")
  • Udruga Palagruza (komiška sandula "Molo Palagruza" i komiške gundule)
  • Grad Vodice , gajeta "Mila" s otoka Prvića

Povodom 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske program se realizira uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture, Županije Splitsko dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, Grada Vodice, Geoparka Viški arhipelag, TZ Grada Splita, Slobodne Dalmacije i Dalmatinskog portala.

Kroz cjelodnevne kulturno-zabavne i edukativne programe europskoj javnosti će se predstaviti hrvatska maritimna kultura sa starim pomorskim zanatima, ribarske vještine, tradicionalna hrvatska kuhinja i autentični hrvatski proizvodi.

Sudjelovanje na ovom festivalu odlična je prilika i za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude. Hrvatska je u Francuskoj već percipirana kao jedna od najboljih nautičkih destinacija što potvrđuju i brojni francuski turoperatori i agenti za iznajmljivanje brodova prema kojima Hrvatska posljednjih godina ostvaruje dvoznamenkasti porast.

Ovo pomorsko bienale, pravu pomorsku feštu, pokrenuli su 2010. godine pomorska čeljad, ljudi od mora, čija je Udruga Escale a Sete, s više od 400 aktivnih članova, priznata 2013. kao zapažena društvena institucija. Udruga ima i svoju povelju kojom se promiče izvorna pomorska baština kao okosnica turističkog i gospodarskog razvitka regije.

Svake druge godine u luci Sete okuplja se više od 120 velikih tradicijskih brodova, među kojima su i najveći svjetski jedrenjaci. Sve protječe u prijateljskom ozračju uz pjesmu, svirku i dobru spizu: nastupa više od 40 vokalno-instrumentalnih sastava iz mnogih zemalja, održavaju se prigodna predavanja i izložbe, priređuju se sportska natjecanja, posebice se pazi na kulinarske događaje. Posjetitelji mogu uživati u gastronomskom Escale assiette - "pristajenje uz dobar pijat". Neće ih razočarati ni spektakl Escale Bleue - "Plavo pristajanje".

Festival se već održao pet puta, svake druge godine. Escale a Sete je danas nezaobilazno stjecište ljubitelja mora, tradicijskih brodova, jedrenjaka i dobre zabave. Na festivalu održanom 2018. godine bilo je 350.000 posjetitelja. Korisno je pogledati razvoj festivala, od prve objave do manifestacije svjetske razine. Već na četvrtom održavanju festivala bilo je prisutno više od 300.000 posjetitelja. Druga vrlo važna činjenica je što Francuzi kao nacija s najbrojnijim pomorskim festivalima pozivaju predstavnike Hrvatske i unatoč skromnoj brojnosti često ih postavljaju na počasnu razinu. Fascinirani su našom pomorskom tradicijom. Treba podsjetiti kako je naša najbrojnija grupa tradicijskih plovila (obiteljska barka) još uvijek u kontinuiranoj prvotnoj namjeni.

U jednostavnim brojkama festival ima slijedeću dimenziju: 400.000 posjetitelja, koliko ih je bilo ove godine, bi moglo potrošiti barem po 10 eura što je 4 milijuna eura, a cijeli proračun organizatora je 1,5 milijun eura. Više od 2/3 proračuna pokrivaju sponzori, a samo 1/3 neki oblik lokalne zajednice. Na primjer: toliki broj posjetitelja ne može doći vlastitim prijevozom jer naprosto nema gdje parkirati toliko vozila. Dnevno kroz Sete prolazi preko 50 vlakova prema atlantskoj obali i prema unutrašnjosti i Europi. Potpuno je normalno da se njihova željeznica tome veseli i financijski podržava. Pametnom dosta, reklo bi se jednostavnom narodnom mudrošću.

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel