o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
8. 8. 2022.

ZLARIN 31.7.2022.

 

Gajete ispod hotela Koralj znak su regate Latinskin idrun na kureje 2022. Nakon dvije godine pustoši konačno nešto živahno u portu. Najprije se u prostorijama kluba dogovara ruta plovidbe. S obzirom da su Zlarinjani nekoliko puta imali problema s lošim vremenom odnosno s nedostatkom vjetra odlučili su ovaj put podijeliti odgovornost sa sudionicima. Prognoza vremena najavljuje mogućnost jačeg maestrala ili bure. Neposredno pred start zbog vjetra u pojačanju odlučeno je skraćivanje rute i leteći start.

Po jakom vjetru nemoguće je na jednom konopu zadržati sve brodove. Leteći start znači pomalo kaotično gibanje koje može stvoriti nevolje. Na sreću nije se dogodio niti jedan kontakt među brodovima i nitko se nije prevrnuo. Napominjem da sportsko jedrenje na gajetam iziskuje plovidbu vrlo blizu točke prevrtanja. Vještina je ne prekoračiti tu granicu.

Najbolje je kada ima dobrog vjetra i kad sreća posluži sudionike. Niti jedna gajeta pomoću motora ne može startati tako živo i moćno kao s jedrom po dobrom vjetru. U desetak sekundi od dizanja jedra gajete zaplove punom silinom. Zapjeni se more, valovi zapljuskuju, a kormilari nastoje ne uraditi niti jednu grešku. Prvih nekoliko minuta svi su izjednačeni. Favoriti paze na glavne konkurente ali često im netko novi pomrsi račune osobito ako istraje u dobroj plovidbi.

Zlarinska regata bila je u početku žestoka i puna rizika, a kasnije je prešla u tehničku disciplinu gdje iskustvo dobiva prednost. Radost plovidbe se protegnula na zajedničku večeru i pjesmu. Veselim se povratku Zlarinjana u krug mjesta za dobro jedrenje.

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel