o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
9. 4. 2024.
ESCALE a SETE 2024.
 
NAJAVA FESTIVALA  

Na festivalu "Escale a Sete" u Francuskom gradu Sete od 26. ožujka do 1. travnja 2024. sudjeluje Hrvatska predstavljena udrugom Cronaves i partnerima. Tijekom sedam dana festivala europskoj javnosti će se predstaviti:

  • Udruga Palagruza: Barake Palagružone "ofolkono gajeto"
  • Malinska otok Krk: Interpretacijski centar "DUBoak", pasare
  • Alternatura putnička agencija: gajeta falkuša
  • Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves: Hrvatski festival mora "Dani u vali"; izložba "Hrvatska domovina mora"; klapa Gabine

Sudjelovanje na ovom festivalu odlična je prilika i za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude. Hrvatska je u Francuskoj već percipirana kao jedna od najboljih nautičkih destinacija što potvrđuju i brojni francuski turoperatori i agenti za iznajmljivanje brodova prema kojima Hrvatska posljednjih godina ostvaruje dvoznamenkasti porast.

Program se realizira uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Županije Splitsko dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, Grada Malinske, Geoparka Viški arhipelag, TZ Grada Splita, Slobodne Dalmacije i Dalmatinskog portala.

Svake druge godine u luci Sete okuplja se više od 120 velikih tradicijskih brodova, među kojima su i najveći svjetski jedrenjaci. Sve protječe u prijateljskom ozračju uz pjesmu, svirku i dobru spizu: nastupa više od 40 vokalno-instrumentalnih sastava iz mnogih zemalja, održavaju se prigodna predavanja i izložbe, priređuju se sportska natjecanja, posebice se pazi na kulinarske događaje. Posjetitelji mogu uživati u gastronomskom Escale assiette - "pristajenje uz dobar pijat". Neće ih razočarati ni spektakl Escale Bleue - "Plavo pristajanje".

Festival se održao već šest puta, svake druge godine. Escale a Sete je danas nezaobilazno stjecište ljubitelja mora, tradicijskih brodova, jedrenjaka i dobre zabave. Na festivalu održanom 2022. godine bilo je 450.000 posjetitelja. To je bilo prvo masovno okupljanje nakon pandemije. Među posjetiteljima se osjećala nevjerojatna i neponovljiva radost ponovnog druženja. Korisno je pogledati razvoj festivala, od prve objave do manifestacije svjetske razine. Već na četvrtom održavanju festivala bilo je prisutno više od 300.000 posjetitelja. Udruga koja organizira festival ima 400 stalnih članova i 2500 volontera. Svatko tko može nastoji pomoći održavanju i unapređenju festivala.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel