o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
DANI LATINSKOG IDRA 2011
 

Početnih godina Latinskog idra na regatama je sudjelovalo po desetak brodova. Desetak godina kasnije na malom latinskom idru skupi se toliko dječjih posada. Veseli pogled na djecu koja istim žarom kao i stariji plove po majštralu vješto loveći orcu i procjenjući padanje niz vitar uz pametno burtižanje i što brže viranje.

Djeca su se pokazala u zaista dobrom svjetlu. Bravo.

U subotu ujutro tradicionalno se organizira marenda na rivi za sve goste i turiste. Od prošle godine uvedena je manifestacija pod nazivom Posada Bažokićeva leuta tuče mrtu za črviti mriže. Naziv sve govori ako znate tko su Bažokići i što je mrta i što znači črviti mriže. Od ove godine mriže se i rastiru.

Ako ne znate što to znači, dođite u Murter i sve će te saznati na najbolji način.
Popodne se priređuje tradicionalna užina na betinskoj rivi. Do Betine se plovi pokazna vožnja. U gajete se ukrcaju obitelji, gosti, društvo i u velikom broju ide se u goste prijateljima. Lijep običaj kojim se aktivno uključuju oba susjedna mjesta u zajedničku tradiciju.
Prije roštilja održano je predavanje o tipovima gajeta i glavnim razlikama dva dominantna tipa na našoj obali, korčulanska i betinska. Profesor Roko Markovina održao je izvrsno predavanje objašnjavajući detaljno razloge postojanja preko pedeset različitih konstrukcija gajeta. Svoje vladanje temom pokazao je procjenjujući jednu gajetu kao korčulansku od kalafata Sesa. Nije ga nimalo zbunilo što je na brodu Riječka registracija, a tu informaciju vlasniku je rekao prijašnji vlasnik gajete.
Iduće jutro održano je još jedno izuzetno poučno predavanje. Profesor Giovanni Panella pričao je povijest obnove gradnje, plovidbe i odnosa prema tradicijskim brodovima u Italiji. Kako se mnogi procesi poklapaju s iskustvom oko naše obnove tradicije brodova i plovidbe vrijedno je pročitati cijeli tekst koji je za ovu prigodu preveo prof. Vladimir Skračić. ==>> pročitaj

Latinsko idro 2011
regata latinsko idro
predavanje: G. Panella
Bažokići tuku mrtu
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel